La Universitat de Girona adapta els graus a més de cent estudiants amb discapacitat

Acn/Ddg 07.04.2019 | 23:14

La Universitat de Girona (UdG) compta aquest curs amb 110 alumnes que tenen algun tipus de discapacitat.

Un d’ells és l’Isaac Pedrós, que estudia Ciències Polítiques i és invident. Aquest alumne afirma seguir les classes «amb total normalitat» gràcies a una mínima adaptació prèvia que fan els professors de tot el material que fan servir durant la classe. La tècnica d’inclusió de l’Àrea de Compromís Social de la universitat, Montse Castro, explica que en els últims anys ha crescut el nombre d’estudiants amb discapacitat al conjunt de facultats. Aquesta àrea s’encarrega de «fer de pont» entre l’alumnat i el professorat per tal que es garanteixi «l’accés a la informació» com qualsevol altre estudiant.

L’Isaac Pedrós és estudiant de la Universitat de Girona (UdG). Està cursant segon de Ciències Polítiques i l’Administració i és invident. Tot i així, va decidir anar a la universitat perquè els metges li van recomanar seguir estudiant per «estimular i canalitzar l’energia en positiu». Segueix les classes «amb total normalitat», tot i que matisa que ho fa «d’una forma diferent a l’habitual».

En el seu cas, necessita que tot el material que els professors facin servir sigui accessible. Això vol dir que han de ser presentacions i documents preparats perquè quan l’Isaac els obri, l’ordinador li faci una descripció auditiva de tot el que hi ha escrit. A més, demana que li passin tot el material abans, i així ell ho pot revisar abans d’anar a classe. Una vegada allà ja sap de què es parlarà i es pot concentrar en tan sols prendre apunts del que diu el professor.

Associació “Multicapacitats”

Els estudiants amb discapacitat de la UdG han decidit organitzar-se en una associació que porta per nom Multicapacitats. L’Isaac n’és el president i explica que tenen dos objectius.

D’una banda, «fer visible la nostra situació» i per aconseguir-ho, no només cal estudiar, sinó que també cal «organitzar activitats de lleure i esportives». De fet, ja han organitzat sortides a la neu, competicions d’escacs o excursions amb caiac.

Per altra banda, també lluiten «pels drets de les persones amb discapacitat». De fet, quan l’Isaac acabi la carrera, assegura que vol treballar per «conèixer els drets» del col·lectiu de discapacitats i reivindicar la seva inserció dins de la societat.