La tecnologia amplia la comunicació i potencia les capacitats de les persones amb diversitat funcional

Si els nostres avantpassats poguessin veure, admirar i gaudir els avenços tecnològics de què disposem actualment, haurien de tenir al seu costat una bona assistència mèdica per regular el ritme del seu cor, ment i sentits. Seria tan forta la impressió que rebrien, que segurament pensarien que tot el que estan vivint és un somni.

La ciència progressa a grans passos i en molt diversos àmbits, – podríem dir que, en gairebé tots, – i en poc temps no parem de sorprendre’ns pels avenços tecnològics que els investigadors ens brinden contínuament. Actualment, quan veiem imatges dels primers ordinadors, els primers telèfons, calculadores, ràdios, televisors, neveres, cotxes, avions, trens, mitjans de transport, etc., hem de fregar els ulls per a “despertar” del salt que vam donar des de un passat no tan llunyà fins als nostres dies. Gairebé ens conviden a dir: “com és possible que poguéssim subsistir amb aquests artefactes”.

No són dolents els avenços tecnològics, sinó tot el contrari, sempre que serveixin per millorar la qualitat de vida de l’ésser humà. I si parlem dels que estan pensats per a les persones amb discapacitat o diversitat funcional, hem de reconèixer que ens sorprenem davant de cada nova eina d’ajuda que apareix. Sense l’ús de les mans, amb un ordinador i només amb la veu podem escriure, comunicar-nos, enviar imatges, utilitzar el correu electrònic… Mitjans tècnics que han fet possible el que s’eliminin les barreres de relació i proximitat entre aquelles persones que tenen dificultats per comunicar-se. Però seguim avançant…

Hem assistit a una sessió pràctica d’una nova aplicació. Ens referim a la que ofereix:

EyeHarp

Música accessible a persones amb discapacitats motores (MUSA)

L’EyeHarp és un instrument controlat amb la mirada. El seu propòsit és permetre aprendre i interpretar música a persones amb discapacitats físiques.

És un instrument digital desenvolupat pel Grup de Recerca MTG de la UPF. Un dels objectius del projecte és permetre als usuaris tocar en un grup de música, juntament amb altres músics, pel fet que el EyeHarp pot emular qualsevol so d’instrument clàssic o modern. És un programari de codi obert i el seu ús i descàrrega són gratuïtes.

EyeHarp repta els participants a explorar mètodes d’ensenyament per aprendre a interpretar melodies i ritmes a través dels moviments del cap o els ulls. Les persones amb discapacitats físiques motores severes (amb ELA, paràlisi cerebral, tetraplegia, etc.) no tenen accés a instruments musicals convencionals. A través d’aquest instrument poden interpretar música i interpretar melodies.

El Music Technology Group (MTG) de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF), desenvolupa i investiga en temes com processament de senyal d’àudio, recuperació d’informació musical i sonora, interfícies musicals o musicologia computacional. El MTG busca trobar un balanç entre recerca bàsica i aplicada a la vegada que fomenta aproximacions interdisciplinars que incorporen coneixement i metodologies de disciplines tant científic-tecnologies com humanístic-artístiques.

Un projecte d’inclusió social

MUSA és un projecte d’inclusió social que pretén trencar barreres físiques en la pràctica musical gràcies a les noves tecnologies. Coordinat per la Fundació Phonos, en col·laboració amb el Grup de Recerca en Tecnologia Musical (MTG) del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF.

El projecte compta a més amb la participació de dues entitats que treballen amb persones amb paràlisi cerebral: la Fundació Catalana de paràlisi cerebral i la Fundació Llars de l’Amistat Cheshire.

D’altra banda, MUSA compta també amb escoles de música a què professors i alumnes se sumen al projecte per crear conjunts musicals amb el EyeHarp: l’Escola superior de música de Catalunya (ESMUC) i l’Escola Municipal de música i Dansa de Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona).

Volem tancar aquestes línies amb el desig que aquesta informació us sigui d’interès i animi a qui fa de la música un part de la seva vida.