ALEX ROCA, un repte de superaciò de la discapacitat

ALEX ROCA – un repte de superació de la discapacitat

Alex Roca, tot un repte de superació de la discapacitat, és el jove que el va aconseguir en la Marató de Barcelona 2023. Malgrat la seva paràlisi cerebral, i la discapacitat física del 76% que afecta la seva mobilitat, ha aconseguit completar els 42,195 quilòmetres i convertir-se en un autèntic referent.

La present edició de Barcelona serà recordada per ser la primera del món en la qual un esportista, amb el seu grau de discapacitat, ha completat un marató. Álex va necessitar de quasi sis hores (5 hores, 50 minuts i 51 segons va ser el seu temps oficial) per a completar el circuit. Tota una proesa per a algú al qual, quan a penes comptava amb sis mesos de vida, van considerar que mai podria caminar per culpa d’un herpes en el cervell. El català va cobrir la primera meitat del recorregut a un ritme d’entre 7 i 8 minuts. A partir del quilòmetre 40 va reduir el seu ritme degut a l’esforç. Finalment, va arribar en el lloc 8.651 dels 8.723 homes que van travessar la meta. L’esportista barceloní va estar secundat per Valentí Sanjuán, el seu company durant mesos en molts dels seus reptes i entrenaments. Alex va travessar la meta envoltat del seu grup més pròxim d’amics i de la seva dona, Mari Carmen Maza, la seva millor companya en aquesta vida.

Com a preparació, Alex ha comptat amb un equip format per un entrenador, un preparador físic i una psicòloga. Defineix la superació així: “Tota persona que té un objectiu, amb sacrifici, actitud i treball en equip el pot aconseguir”. I afig: “Vaig decidir córrer la Marató de Barcelona perquè les persones que senten por o no es veuen capaces d’aconseguir aquest objectiu em vegin travessar la meta i es diguin a si mateixes: jo també puc”. Es comunica pel llenguatge de signes i és la seva dona Mari Carmen Maza la que els interpreta. Diu d’ell: “Alex és màgic, només fa falta mirar la seva capacitat per a al·lucinar, commocionar i enamorar al món”. 

Álex ha volgut amb la seva gesta, donar un missatge positiu: Aquesta marató ha sigut l’experiència més gran de la meva vida. És un somni fet realitat, però darrere d’aquest triomf hi ha molts mesos de sacrifici, esforç i entrenament. Ha sigut molt dur i m’he posat al límit, però ha valgut la pena. La satisfacció és immensa i ha sigut possible gràcies a TOT el meu equip. Gràcies a TOTS els que heu estat animant, NO TINC PARAULES…” va afirmar en arribar a meta.

 Cal ressaltar que l’historial d’Álex Roca, de 32 anys, no ha començat a superar la seva discapacitat amb aquesta Marató. Ja té en el seu haver cinc triatlons, un aquatlón, cinc mitjes maratons (Barcelona 2019, 2022 i 2023, Granollers 2023, Nova York i Miami 2022), la Titan Desert en 2019 i la Pilgrim Race en 2018, encara que el seu actual objectiu era finalitzar a Barcelona la maratoniana prova.

Des de novembre de 2021 és ambaixador de la Fundació FC Barcelona.

A més de tindre aquest càrrec honorífic, l’esportista col·labora amb la Fundació a través de conferències motivacionals vinculades a la seva història. Parla amb diferents col·lectius interns del FC Barcelona sobre el seu lema de vida i superació personal: El límit el poses tu. Àlex Roca dona suport a l’estratègia de sensibilització de la Fundació sobre la diversitat en totes les seves formes.

Ha publicat un llibre el títol del qual defineix molt bé la seva personalitat:

“EL LÍMIT TE’L POSES TU”

“Soc Alex Roca Campillo. Als sis mesos vaig patir una malaltia que em va causar una paràlisi cerebral. Tinc una discapacitat física del 76% i em comunico a través del llenguatge de signes. Els metges deien que no ho superaria i al·lucinen perquè estic viu. L’esport és molt important en la meva vida, m’ha ajudat a posar-me reptes i a superar-me a mi mateix. En la meua vida m’he trobat amb moltes barreres i les he saltades com he pogut i amb molt d’esforç”.

Done xarrades motivacionals per a convertir els prejudicis en esperança; “he estudiat, treballo, condueixo el meu propi cotxe i visc amb la meva dona. Porto una vida “normal” perquè, si em dius que no puc, lluitaré, em superaré i ho aconseguiré. El meu lema és que ningú pot posar-te límits, el límit te’l poses tu”

 Des de l’experiència d’una infància amb unes limitacions físiques que semblaven impossibles de superar fins a una edat adulta en la qual porta la vida que vol portar, Alex Roca ens convida a posar-nos reptes i aconseguir-los. El seu testimoniatge, impactant i motivador, és un exemple d’amor per la vida que ens inspira a superar-nos i a lluitar pels nostres somnis.